Februari – månaden då träd och växter fortfarande slumrar. Vi befinner oss i en vintermånad, men hos växtälskaren och den trädgårdsintresserade finns det mycket att göra!
För min del är februari den praktiska starten på trädgårdsåret. Om januari är den månad då man drömmande bläddrar i frökatalogerna, klurar på kommande trädgårdsprojekt och låter sig inspireras av trädgårdsböcker och magasin, så är februari den månad då man äntligen får lite jord under naglarna igen!
Scrolla ned för mina bästa tips för frösådder och hur du bäst tar hand om och ger dina krukväxter en nystart.
Dags för frösådder
I mitten av februari är det dags för dom första, långsamgroende frösådderna! För min del innebär det i år olika sorters chili, och en av älsklingarna ibland sommarblommorna, nämligen Jätteverbena ’Verbena bonariensis’. Den är magisk i stora krukor eller tillsammans med perennerna i rabatten! En wow-blomma jag alltid vill ha mycket av!
Du behöver:
- såjord (ev också Perlite)
- odlingskrukor
- nån form av minidrivhus
- fröer.
Såjorden är en mager, sandblandad jord, som är luftig och dränerar så pass att nysådderna får tillräckligt med luft till rötterna, och inte möglar. Vill du ta det yttligare ett steg och optimera din såjord så kan du tillsätta en tredjedel Perlite i såjorden. Perlite finns att köpa i din handelsträdgård, det är små vita luftiga klumpar av vulkaniskt material, som är mycket bra på att hålla fukt i jorden på ett gynnsamt sätt. Samtidigt som Perlite gör jorden luftig och lätt (vilket underlättar rotbildningen för sådderna) så håller den fukt på ett sätt som ger en optimal såjord med både syre och lagom med fukt.
Krukorna till dom första sådderna är små. Den minsta sortens fyrkantskrukor i plast, som du hittar i din handelsträdgård går utmärkt. Jag brukar använda mig av så kallade root-trainers eller rootmasters, vilka du också finner i din handelsträdgård. Dessa är dyrare, men kommer i regel som en box med litet drivhus över och allt är liksom ”klart”. De skapar fantastiskt fina ”plugg-plantor”, och ger långa djupgående rötter inför omskolningen. Dessutom är dom ofta öppningsbara, vilket gör att den lilla späda plantan inte behöver dras upp ur såkrukan när den ska omskolas. Ta gärna en titt på dessa toppenbra så-lådor, om du inte redan är bekant med dom!
Såjorden du fyller i krukorna skall bara vara lätt tilltryckt vid sådden. Ett pekfinger rakt ner i jorden bildar hålet för sådden. I hålet brukar jag i regel plutta ner 2-3 frön, eftersom grobarheten varierar lite både på sort och frö. Då säkerställer man sig om att det gror minst en fin planta i varje såkruka. Skulle fler än ett av fröerna gro så gallras den minsta plantan bort i tidigt skede. När du lagt fröna i planteringshålet, så täcker du över och vattnar sedan en rejäl skvätt.
Dom nya sådderna behöver hållas jämt fuktiga, utan att bli alltför blöta! Därför behövs det ett drivhus, ett genomskinligt plastlock som också tillåter att luft kan cirkulera. Det finns många olika varianter, och lösningar på detta. Drivhus i olika storlekar, och kvalitet fungerar i princip på samma sätt, man kan också använda sig av genomskinliga, lite perforerade plastpåsar, som hålls uppe av blompinnar… Här väljer du helt enkelt den variant du trivs bäst med!
Nu när fröna är i jorden placeras dom med fördel med en aning undervärme. Fönsterbräda ovanför ett, inte alltför varmt element, är ypperligt!
Nu återstår bara att dagligen titta till sådderna, se till att dom har det lagom fuktigt, inte för blött. Så småningom kommer din lön för mödan, då dom skira små plantorna tittar opp! Jag upplever alltid en känsla av mirakel och lycka när jag äntligen får se dom! …plantorna som kommer att ge och ge… ända fram till återgången, långt in på höstkanten.
Omvårdnad och nystart för krukväxterna
Min andra väldigt lustfyllda februarisyssla är att ge mina krukväxter omvårdnad och nystart, samt att plocka fram dom övervintrade pelargonerna. Detta, tillsammans med första frösådderna, är tydliga markörer att vi nu går mot ljusare och längre dagar!
Krukväxter och pelargoner
Du behöver:
- god planteringsjord
- lecakulor
- lerskärvor
- nya eller rengjorda krukor
- sekatör eller blomstersax
- stor hink eller balja
- vattenkanna
- yttligare en hink för överbliven jord
- sopsäckar och dagstidningar.
Eftersom omplanteringen oftast sker inomhus, t.ex. i köket, så är det skönast att lägga ut ett rejält skyddande underlag som fångar upp all jord, smuts och vatten. Jag brukar breda ut sopsäckar på diskbänken och lägga ett lager av gamla dagstidningar ovanpå. I vasken placeras en rejäl hink som fylls med vatten. Lerkrukor, nya så väl som gamla (väl rengjorda), läggs i blöt i diskhon intill.
- Börja med att låta din krukväxt dra ordentligt med vatten i hinken.
- Lossa därefter krukan och pilla bort den jord som är lätt att få bort från rotklumpen.
- Om växten fått en ordentlig rotsnurr, där rötterna i en kompakt klump fyller nästan hela den gamla krukan, så är det viktigt att lösgöra rötterna en aning, möjligen också rotbeskära litegrann. Du glesar då ur och klipper bort lite grann av de långa ihoptrasslade rötterna, Samtidigt passar du på att avlägsna gamla torra rötter, och vitaliserar på så vis plantans rotsystem.
- Vanligtvis väljer man sen en något större kruka än den växten tidigare stått i, man bottnar med en välvd lerskärva över dräneringshålet för att förhindra att detta skall täppas igen. Lerskärvor från gamla trasiga krukor är det som används.
- Sedan fyller du på med lecakulor, ca en femtedel av krukans volym.
- Därefter fyller du upp nästan hela krukan med löst packad, fin, ny plantjord.
- Rakt i mitten av krukan kör du sedan ner bägge händerna och jobbar dig runt krukans kant genom att platta till ett lager av jord runt dess väggar.
- När du är klar med detta har du ett rejält hål i mitten med jord runt hela kanterna och i botten av krukan. Här ska din krukväxt få flytta in och sträcka lite på fötterna…
- När plantan är på plats så buffar du ner jord över den, ifrån kanterna, samt fyller på lite mer på toppen. Tryck till ganska så hårt. Den påfyllda krukan ska lämna nån centimeter upp till krukans kant för att vattningen ska fungera bra.
- Vattna sen igenom plantan ordentligt, så att jorden sätter sig kring rötterna. Denna procedur gör jag med alla krukväxterna, tills dom står och rinner av lite, väl uppvattnade på diskbänken.
- Sen tar jag fram min blomstersax, och putsar växterna (tar bort gammalt visset och brunt), vissa glesar jag ur en aning, och andra klipper jag tillbaka lite grann.
- Nu är allt nästan klart!
- Det sista jag gör är att ställa alla mina krukväxter i duschen. Där får dom sig en härlig ”regnskur”… När allt har droppat av ordentligt får dom komma tillbaka på sina platser.
Pelargonerna lyfter jag in från sin svala torra vintervila i garaget.
- Det första jag gör är att låta dom stå och dra vatten i hinken.
- Sen lossar jag krukan och tar bort merparten av gammal jord.
- Sen förbereda en ny planteringskruka på samma sätt som för krukväxterna.
- Pelargonen planteras ner i krukan, vattnas igenom ordentligt och klipps tillbaka så att en dryg decimeter återstår.
- Placera dom så ljust som möjligt, inomhus.
Nu är den färdig att med full kraft skjuta fart!
Det jag gör sedan, när pelargonerna vuxit sig kraftiga och fina i månadsskiftet maj/juni, är att plantera ihop flera av samma sort i stora utomhuskrukor. Då kommer du att få enorma, rikt blommande pelargoner, som pryder uteplats och altan.
Mina krukplanteringar av sommarblommor återkommer jag till i början av juni. Då jag ska ge er fina tips och idéer!
Tills nästa gång vi ses här, i början av mars, föreslår jag att var och en unnar sig minst en bunt tulpaner, med ljuvlig försmak av vår!
Tills nästa gång vi ses här, i början av mars, föreslår jag att var och en unnar sig minst en bunt tulpaner, med ljuvlig försmak av vår!