Underbara april! Årets löftesrikaste månad! Nu börjar solen värma mer och ljuset komma tillbaka!
Scrolla ned för att läsa om hur du bäst tar hand om dina städsegröna växter, hur lökplanteringarna från marsinlägget har tagit sig och se en kort film på hur jag påbörjar min vårstädning av rabatterna.
Naturen fullkomligt spränger av växtkraft. På träd och buskar sväller knopparna.
Marken värms och saven stiger. Samtidigt kan nätterna vara bitande kalla, och vissa dagar överraskas vi av snöfall eller till och med hagel.
Nu är det viktigt att titta på dom växter i trädgården som är ”städsegröna”, d.v.s gröna året om, som t.ex. thuja och buxbom m.fl. Deras svåraste tid är precis just nu! Varma dagar väcker upp växterna som genast vill börja dra vatten. Men marken som fortfarande kan vara frusen gör det svårt!
För att skapa en mer mjuk och skyddad övergång för växterna så kan man under en period täcka dom med säckväv för att förhindra skadorna som annars lätt uppstår under den tidiga våren.
För oss trädgårdsälskare finns det massor av underbart att njuta av nu! Lökarna vi petade ner i höstas börjar titta upp! Dom tidigaste sorterna som snödroppar, vintergäck och krokus är redan i full blom.
Vilken lycka!
Mina lökplanteringar som jag visade er förra gången , har gett en ljuvlig vårkänsla i huset…
När dom vissnat ner helt så sparar jag lökarna torrt och svalt.
Till hösten petar jag ner dom i marken när det blir lökplanteringsdags.
På så vis kommer dom att fortsätta sprida glädje och blomsterprakt i min trädgård, vår efter vår!
Så var noga med att ta tillvara dina överblommade lökväxter! Dom allra flesta kommer villigt igen.
Lite benmjöl eller lökgödsel till varje lök, när du planterar dom, ger bra näring under lång tid.
En tesked är lagom.
Nu när våren anlänt så vill jag genast plantera ljuvliga vårblommor i krukor, som välkomnar vid entrén till vårt hus!
En klassisk plantering med söta penséer är något jag alltid brukar ha. Dom är väldigt köldtåliga och klarar flera minusgrader!
Andra fina vårblommor som också tål kyla bra är såklart dom olika lökväxterna, som tex påskliljor/narcisser, scilla, krokus och pärlhyacinter.
Men du kanske inte visste att t.ex. förgätmigej är tuff och köldtålig och passar utmärkt i vårplanteringarna!
Även Balkansippa, Tusensköna och gyllenlack går utmärkt att plantera ute, nu när vädret är lite ombytligt!
När du planterar dina vårblommor i kruka så ska du tänka på att bottna med ett rejält lager av lecakulor, så att överflödigt vatten kan dränera. En bra jord att använda är U-jord.
Den är anpassad speciellt för planteringar i krukor och urnor och är fukthållande och välgödslad.
När jag gör mina vårplanteringar, ser jag även till att plantera mina Dahliaknölar, jag fördriver dom för att få en tidigare start på blomningen!
Dahlia är något av det mest belönande man kan peta ner i jorden! Såna mängder av magnifika blommor, sån iögonfallande prakt som kommer ur de oansenliga små klumparna, är lika förvånande och märkvärdigt varenda gång!
Jag planterar ner mina Dahliaknölar i kruka, i början av april. Vanlig plantjord går bra. Knölen ska ligga en dryg decimeter ner i jorden. Mycket sparsam vattning inledningsvis! Ställ Dahliakrukorna ljust och relativt svalt (runt 15 grader är optimalt).
Nu när Dahliaknölarna är på drivning och entrén till huset fått ett vårigt lyft, så ser jag över mina rabatter!
Alla fröställningar och vissna stjälkar, som under vintern skyddat och gett trädgården karaktär, är det nu dags att klippa ner.
När gammalt och dött är bortstädat, så passar jag på att rensa bort eventuella små ogräs som tittat upp. Därefter toppar jag mina rabatter med kogödsel. Ett perfekt sätt att både öka mullhalten/jordförbättra och gödsla. Jag ser också till att luckra jorden lite grann. Nu är rabatterna vårstädade, ompysslade och redo att ge all sin blomsterprakt under dom kommande ljuvliga sommarmånaderna!
Själv slår jag mig ner i solen, nöjd och förväntansfull! När vi ses igen i maj så blir det full fart!
Jag visar hur jag omskolar mina tidiga frösådder. Det är även dags för dom fröer som jag direktsår utomhus!
Det är planläggning kring kommande trädgårdsprojekt. Jag lyfter ut och in mina växande, omskolade plantor som nu avhärdas och så småningom ska vänja sig vid att stå ute.
Gräs och ogräs tar fart! Jag ser över min gräsmatta, försöker ligga steget före ogräset i rabatter och trädgårdsland.
I maj känns det verkligen som om allt sker på en och samma gång!
Och jag vill vara ute hela tiden! Befinna mig mitt i den explosion av blommor och grönska som är på gång!