Ljuvliga månad, som avslutar året. För mig innebär det att jag summerar mitt år, landar mjukt i allt det underbara som trädgården har gett. Från tidig vår med frösådder och förväntningar, till sommarens blomsterfest, sensommarens bär och frukt till höstens samlande av avmognade fröer. Allt med en känsla av ödmjuk tacksamhet! 

Scrolla ned för att läsa om vad jag ser fram emot under årets sista månad och se en film på hur jag enkelt gör en fin och naturlig dörrkrans av ris och grenar från min egna trädgård.


December är också månaden då jag gör julplanteringar, binder dörrkrans och ser amaryllislökarna skjuta knopp. Allt traditionsenligt pyssel inför jul är det mest stämningsfulla och trivsamma jag vet! 

Enkelt sätt att binda en fin och naturlig krans av ris och grenar från egen trädgård


Framför brasan låter jag tankarna vandra till nästa trädgårdsår. Nu finns tid att planlägga både större och mindre projekt!


För egen del så hoppas jag kunna dra igång bygget av ett orangeri. Därtill fortsätta min spännande bär- och örtagård, som påbörjats under hösten. 


Trädäcket som byggdes utanför köksingången under sommaren är snart färdigställt med tillhörande stenlagd yta och planteringar. 


Att i sin trädgård tänka igenom dom större, fasta strukturerna, är en bra sak! Har man en fin och praktisk ”stomme” så kan man vara lekfull med växterna utifrån den…


Till första advent plockar jag och barnen alltid fram en liten ”adventsgran” hos mormor och morfar…  En liten gran, med rötter och allt, som vi ställer i en vas och pyntar… Granen planterar vi sedan ut igen, i maj.. .då har den stått i vas länge, och i regel skjutit massor av nya skott… Det är en kär tradition och blir också en fin och tydlig övergång ifrån vinter till vår…


Men det är långt tills dess… Nu tänder vi ljus, värmer hemgjord glögg och njuter av de allra första hyacinterna som håller på att slå ut i julplanteringarna…


När vi ses nästa gång, i januari… då har frökatalogerna landat i brevlådan och planerna kring årets sådder tar fart! Jag hoppas vi ses då!

Nu återstår bara att tillönska er alla en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR! Och tacka ödmjukt att ni följt med mig, dom gånger jag haft glädjen att presentera min trädgårdskalender i Skarpängsföreningens kanaler!