För mig är februari nästan mer av en ”för-vår-månad” än en senvinter-månad. Äntligen kan man, med lite god vilja, ana hur ljuset sakta återvänder. 

Scrolla ned för att läsa om tips kring vinterbeskäring av äppelträd och ett utflyktsmål om du tycker om tulpaner.

Den typiskt våriga ”knasterisen” ligger i sänkor och diken när jag tar morgonpromenaden… Den som är helt omöjlig att inte förtjust trampa sönder! 

Februari är en underbar månad, full av vårlängtan och visioner inför det kommande trädgårdsåret. 

Själv bygger jag spaljéer och planlägger hur bärträdgården ska färdigställas med taggfria björnbär längst ena husväggen. 

Jag låter kreativa idéer flöda och antecknar och skissar i min ritbok. 

Ett skuggigare hörn i trädgården ska få sig ett lyft med vitblommande och limefärgade perenner, är det tänkt. Sen är det stenläggning och plantering av klängväxter som jag vill ordna med denna sommar…

Men nu, medans det fortfarande är kallt och fruset, så ser jag till att vinterbeskära mitt vackra äppelträd. 

Även övriga träd och buskar kan med fördel beskäras nu, då dom är i vila. 

Att till exempel klippa ner en häck som man vill föryngra och få tätare, är en perfekt sak att göra i februari. Eller att formklippa buskar och prydnadsträd. 

När jag beskär mitt äppelträd är jag noga med att inte ta för mycket. 

Är man alltför radikal riskerar man att stressa trädet, som då skjuter mängder av ”vattenskott”. Dessa saknar fruktved och ger således inga äpplen. Detta gör trädet för att kompensera förlorad bladmassa, så att inte delar av rotsystemet dör av. 

Med en väl rengjord sekatör och grensåg (för att inte sprida svampsjukdomar mellan olika träd), så knipsar jag bort inåtgående grenar och grenar som ”strider” med varandra. Utöver det glesar jag ur kronan litegrann för att få in ljus och luftighet när trädet sedan grönskar. 


Denna månad är också tulpanernas! Och jag frossar i tulpaner här hemma! 

Ett underbart utflyktstips är att bege sig till Slottsträdgården i Ulriksdal, som har självplock på tulpaner så här års! 

Där hittar man såklart också alla aktuella lökväxter, till sina våriga planteringar! Pärlhyacint, narcisser, krokus och alla dom andra! 

Denna försmak av våren tycker jag definitivt att man ska unna sig! 

Slottsträdgården Ulriksdal är också den plats jag varit anställd på under 23 härliga år! 

Numera arbetar jag i egen regi som trädgårdsdesigner, trädgårdskonsult och brinner för att vägleda och inspirera gällande trädgård! 

När vi ses i mars, kommer jag ibland annat att ge er möjlighet att ställa växtrelaterade frågor till mig! Det kan handla om allt ifrån krukväxter till kompost! Skulle bli överförtjust om det kom mängder av frågor från er!

Dessutom ser vi de allra första sådderna gro. 

Jag berättar lite mer ingående för er om vad som krävs för att lyckas väl med sina sådder. 

Jag ger också tips om enkla, ätbara växter som man kan direktså, framme i april/maj. Dessa fröer är perfekta att beställa nu!

Må gott, tills vi ses igen!