Maj. Underbara månad av nyutslagen grönska, med blomsterskrud och surrande bin och humlor!

Scrolla ned för att bl.a. läsa om min kärlek till pelargoner, mina favoriter bland kryddväxter och hur jag tar hand om min gräsmatta.


Maj är en härlig månad för alla oss trädgårdsälskare! Nu värmer solen ordentligt, när den tittar fram – och naturen övergår i skir grönska.

Frösådderna inne på fönsterbrädan har vuxit till sig ordentligt och nu är det dags för omskolning (som vanligtvis sker i början av maj), och avhärdning (i slutet av maj).
Omskolning innebär att plantorna som vuxit till sig i mager såjord, nu får flytta över till större krukor, med plantjord istället.
Där får dom sträcka på fötterna och växa sig stora och starka tills det blir dags för avhärdningen, vilket är den period då man dagtid lyfter ut plantorna, och kvällstid tar in dom. Så att dom successivt får vänja sig vid att vara utomhus. Man måste passa dom noga för eventuella köldknäppar, och skydda dom från alltför skarp sol, som lätt kan bränna dom späda nya bladen.
Man känner sig som en beskyddande mamma åt dom växande små plantorna!

I maj sker också direktsådderna av dom fröer som inte behövt fördrivas. För egen del är det vallmo, ruccola, gurkört, sockerärt och slingerkrasse.


Dom våriga utomhusplanteringarna med penséer och påskliljor vid min entré har satt fart ordentligt!
Och lökväxterna jag planterade längsmed staketet i höstas har blivit en fantastisk vårig rabatt!

I början av maj brukar jag alltid plantera ihop pelargoner i stora krukor, som jag sedan har i trädgården under sommaren… där växer dom sig enorma nästan helt utan ansträngning från mig.
Jag älskar pelargoner! Det finns så många spännande vackra sorter, och dom är otroligt lättskötta!
Klassiska Mårbacka är mångas favorit, men är du nyfiken, så ta en titt på mina favoritpelargoner…

Pelargon Tomentosum är en av dom underbaraste växter jag vet! Barnen kallar den för luddpelargon på grund av dess sammetslena ludna blad.
När min dotter var yngre brukade hon ibland nypa av blad som hon bäddade om sina dockor i dockskåpet med…”sammetsfiltar”…
Doften av denna pelargon är underbar, och växtsättet magiskt! Den sträcker ut sig graciöst åt alla håll, kraftigväxande och livfull. Dess blomning är ganska oansenlig, så det är främst för dess övriga kvaliteer som det är en högt skattad växt!

Pelargon sitoides. Vildpelargon som har ett vackert grasilt växtsätt, grågröna, nästan dimmiga blad, och mörkt burgundyfärgade näpna blommor. Denna är en skönhet av rang! Passar väldigt fint som ampelväxt, eller i kruka, upphöjd på en piedestal, då den har ett vällande, hängande växtsätt.

Min favorit ibland dom vanliga zonalpelargonerna är tveklöst ’Mrs Pollock’ som är mer än spektakulär med sina vackra blad!
Denna pelargon finns alltid i stora krukor i min trädgård på sommaren! En riktig WOW-blomma! Jag brukar nypa bort alla blomstänglar som kommer, då jag personligen tycker att bladverket är sensationen med just denna sort!


Maj är månaden då så mycket av vinterns långa längtan blir förlöst! Jag kan drömmande vandra runt på handelsträdgården, förlora mig i perenner, buskar och träd…
Vinterns planering av kommande trädgårdsprojekt kan nu äntligen börja ta form!

För egen del blir det bland annat ett altanbygge, i anslutning till köket. Där kommer kvällssolen bjuda in till mysiga middagar!
På en stenlagd yta brevid altanen blir det plats för grill och litet utekök.


Min egen planering kretsar mest kring dom maffiga kryddodlingar som ska planteras och vara både vackra och ge färska kryddor hela sommaren!Mina favoriter ibland dom perenna kryddväxterna är:

  • oregano
  • mejram
  • timjan
  • salvia
  • citronmeliss
  • mynta
  • gräslök
  • persilja

Bland dom ettåriga finns det flera som är väldigt odlingsvärda! Jag brukar alltid ha citronverbena och förstås olika sorters basilika!

Har man möjlighet att vinterförvara några växter svalt, men frostfritt, är rosmarin något att satsa på! Den blir bara vackrare och vackrare med åren, kan bli stor och knotig om man inte klipper tillbaka det vedartade för mycket… Har man ingen bra vinterförvaring, så får man betrakta den som en säsongsväxt, men den har hursomhelst sin självklara plats i mina kryddodlingar!


När det börjar torka upp lite precis i början av maj, så ser jag till min gräsmatta. Jag rensar maskrosor, och räfsar försiktigt bort mossa.
Därefter krattar jag ut dressjord i ett tunt lager över hela min gräsmatta. Lättast är det att hålla krattan med tänderna uppåt.
När man ”toppdressar” sin gräsmatta, så höjer man mullhalten samtidigt som man gödslar och och tillför sand. Allt detta ger gräsmattan en välbehövd skjuts!
Inget annat gödsel behövs om du ”toppdressar”, och förvånansvärt snabbt så syns inte dressjorden längre, när gräset tar fart!

När maj går mot sitt slut ligger snart dom sk ”järnnätterna” bakom oss… då är risken för frost över, och det betyder att det är fritt fram för ALLT i trädgården!
Även sniglar… så var lite påpasslig, och se till att dom inte kalasar på all nyutslagen grönska!


Själv brukar jag, sådär i slutet av maj, skitig och svettig efter timmar av trädgårdsjobb, ta årets första dopp!!

När vi ses i juni, blir det mycket trädgårdsnjutning, och förstås en hel del pyssel i trädgården!
Alla mina fördrivna tomatplantor, paprika, chili och physalis flyttar nu ut i rabatterna!
Det blir också plantering av perenner där jag sammanställer några enkla fina kompositioner, ger tips om sorter som är omöjliga att misslyckas med!
Jag berättar lite om krukodlade träd samt om några extra fina säsongsväxter som ni kanske blir sugna på att testa!
Juni avslutas med ljuvlig blomsterprakt och jag binder midsommarkrans och lägger sju sorters blommor under kudden!
Då drömmer jag såklart om min man!

På kärt återseende i juni!